Как да пестим вода у дома — идеи за пестене на вода!

Как да пестим вода у дома — идеи за пестене на вода!

Всички можем да оценим колко вода е жизненоважна за поддържането ни хидратирани и здрави, особено през по-топлите месеци на годината. Средно всеки човек има потребление на вода от 341 000 литра всяка година, като най-масовата употреба е тоалетната, следвана от душ и вода за миене. В Австралия ние сме един от най-големите потребители на вода на глава от населението в световен мащаб. Това не е добра новина за околната среда. Борихме се с най-лошите периоди на засушаване и тъй като нашата естествена среда е доста суха, трябва да използваме по-малко вода, за да намалим водния си отпечатък и да запазим разумното отношение към водата. 

Трябва да защитим нашия най-важен ресурс и да спазваме опазването на водата. Ако всички играем своята роля и направим малки промени в ежедневието си, можем да намалим потреблението на вода, да спасим водата и околната среда и да имаме безопасна и чиста питейна вода. Спестяването на вода не трябва да е трудно и може да се извършва от всеки в дома ви. Толкова е лесно да се поддържа вода и всеки у дома и на работното място може да се включи!

Съвети за пестене на вода във вашия дом

За да спестите вода, можете да направите няколко прости съвета за пестене на вода в различни жилища. Практикуването на тези начини за пестене на вода в ежедневието ще допринесе за околната среда и джоба ви!

Баня

 1. Спирайте крановете, когато не ги използвате, за да пестите вода. И когато си миете зъбите или се бръснете, кранът да тече само когато изплаквате. Проверете всички капещи кранове или душове от професионален водопроводчик в Хасково.
 2. Ако имате тоалетна с двойно промиване, опитайте да използвате половината промиване на вашата тоалетна и помислете за инсталиране на нов водоспестяващ модел.
 3. Съкратете времето за душ. По-кратките душове продължават по-малко от 5 минути. Използвайте водоспестяващи душове или душове с ниска струя.
 4. Използвайте кофа, за да уловите водните пръски, когато се къпете. Можете да използвате тази вода, за да измиете вашите растения и котка или куче.
 5. Регулирайте термостата на резервоара на вашия бойлер, така че да не се нуждаете от прекалено студена вода.
 6. Когато миете зъбите си, не забравяйте да затворите крана.
 7. Проверете вашия тоалетен резервоар, скрити тръби и арматура за всякакви течове. Проверете под мивката в банята за капки или стените и тавана за повреда от вода, мухъл или обезцветяване. Проверете водомера си и си запишете показанията.
 8. Ако използвате вана, внимавайте да не препълвате ваната. Регулирайте температурата, докато се пълни, за да предотвратите добавянето на повече топла или студена вода, отколкото ви е необходимо. Можете да използвате по-малко вода за домашни любимци и малки деца.

Кухня и пералня

 1. Уверете се, че вашите съдомиялни и перални машини са с пълно натоварване, преди да ги използвате. И когато изплаквате съдовете си, напълнете мивката си с вода, вместо под течащ кран.
 2. Инсталирайте система за проточна топла вода. Това съкращава времето, необходимо на водата ви да се загрее, докато тече. Вашият местен водопроводчик може да ви помогне да намерите най-добрата система за вашия дом.
 3. Преминете към водоефективни стоки и уреди. Инсталирането на енергийно ефективни машини ще намали потреблението на вода в Сидни. Предните товарачи са по-добри системи за пестене на вода. Едно просто обаждане до вашия водопроводчик или магазин за уреди ще ви насочи в правилната посока.
 4. Използвайте машината само ако е пълна.
 5. Регулирайте съответно настройките на машината. За леко замърсени дрехи използвайте по-мека настройка за пране.
 6. Бъдете нащрек за течове под легенчето за пране. Проверете за пукнатини на маркуча на пералната машина.
 7. Дръжте голяма бутилка чешмяна вода в хладилника за пиене. По-малко ходене до чешмите за вас винаги ще бъде приятно и готино.
 8. Можете да използвате повторно вашата вода за паста. Когато сварите пастата си, отцедете водата и я охладете. Тази вода може да се използва за поливане на растения!
 9. Когато миете чинии, не оставяйте крана да тече за изплакване. Ако имате две мивки за миене на съдове на ръка, напълнете едната със сапунена вода, а другата с вода за изплакване.

Градина и отвън

 1. Вие пълните кофа и използвате това, когато миете колата си, а не течащ маркуч. Друг полезен съвет би бил да напоявате тревата си едновременно, просто като измиете колата си на моравата.
 2. Изберете растения с по-ниски нужди от вода и изисквания, като местните растения.
 3. Най -доброто време за поливане на вашата градина е преди 10 сутринта или 16 часа следобед . Би било полезно да използвате само лейка или кофа, а не течащ маркуч.
 4. Когато поливате вашите растения, уверете се, че насищате корените, а не само листата.
 5. Редовното плевене на вашата градина може да предотврати загубата на вода за вашите растения. Плевелите могат да откраднат водоснабдяването на вашите растения и морава.
 6. Удължаването на вашата трева може да помогне за задържането на вода, така че да можете да използвате по-малко вода от Сидни.
 7. Използвайте мулч или компост, за да увеличите абсорбцията на вода в почвата. Проучете най-добрия мулч за слой във вашата градина. Мулчът ще запази влагата за вашите растения и зеленчуци.
 8. Помислете за инсталиране на система за капково напояване за вашата морава и растения.
 9. Когато почиствате алеята си, използвайте метла, вместо да я миете с маркуч.
 10. Проверете за течащи тръби или необичайно събиране на вода около дома ви. Обадете се на вашия местен водопроводчик, за да поправите всички течове на тръби.
 11. Почиствайте редовно външните си канали, за да предотвратите запушвания

Страхотното нещо да следвате тези лесни съвети за намаляване на водата е, че ще намалите консумацията на вода. Все пак сметката ви за вода също ще намалее драстично , спестявайки ви пари в дългосрочен план. Чудесно за вашия джоб и за околната среда!

Спестяване на вода във вашия дом

Това завършва нашите съвети за начини за пестене на вода около дома ви.

Водата е основен ресурс в България и по света, подхранва ни, когато сме дехидратирани и дава живот на нашите растения и диви животни. Водата също играе жизненоважна роля в прането и готвенето на домакинството. Например, какво се случва с вашата тоалетна без вода? Вашите отпадъци няма да могат да стигнат до нашата канализационна система, оставяйки околната ни среда нечиста и пълна с вредни болести и бактерии.

Но използването на повече вода и нейното пилеене е изкушаващо, тъй като тя винаги е достъпна във вашия дом. Пуснете кран и водата се излива; заредете пералнята или пуснете водата в тоалетната и съдържанието бързо ще се отмие по тръбите. Повечето от нас не спират да мислят за използването или опазването на водата.

Дребни задачи, като например да не забравяте да затворите крана, когато миете зъбите си, могат да ви окажат огромно влияние в дългосрочен план. И отстранете всякакви течове или капки веднага щом ги забележите. Пестете вода и говорете с vikhaskovo.com за още съвети как да я пестите.

До следващия път!

4.6/5 - (16 votes)
2 replies
 1. Койка says:

  Забелязах, че може да спестя много вода, като използвам съдомиялна машина и пералня само когато са напълнени до капацитета си.

 2. Мирко says:

  Може също така да инсталирате водомери, които да следят потреблението на вода в дома ви и да ви помогнат да разберете къде да направите промени за пестене.

Comments are closed.