Как да смените шайба за кран в 12 лесни стъпки

Как да смените шайба за кран в 12 лесни стъпки

Плинк…плинк…плинк… това е звук от капещ кран и дефектна водопроводна система. Звукът отеква през нощта и деня, карайки ви да сте неспокойни. Капка тук и капка там. Няма да спре „капе, капе, капе, капе“. Докато капенето влезе в ритъм, започва да става досадно. Може да ви държи будни цяла нощ. Или може да съсипе цял ден.

Тогава идва притеснението.

Водата е ценен ресурс и трябва да я опазваме. А течащ кран, ако не го отворите, ще ви причини малко сърдечна болка и много главоболия. Когато течащият кран се влоши, водоснабдяването ви е затруднено и сметката ви за вода скача до небето.

В повечето случаи трябва само да смените шайба за кран с необходимите няколко инструмента, дори и с нулев водопроводен опит .

Как да сменим шайба за кран? По-лесно е да се каже, отколкото да се направи.

Но ако стигнете до дъното на тази статия и разберете, че водопроводна работа като смяна на миячна машина не е разходка в парка, в края на краищата, не мислите, че „Боб е вашият чичо“. Поправянето на спукан кран е лесно! Вместо това може да искате да се обадите на водопроводчик, за да поправи течащия ви кран.

Какво представлява шайбата на кранa?

Шайбата за кран е малък диск, който седи вътре в крана, за да се уплътни, когато е изключен. Те се износват с времето, което води до изтичане на кранове. Вашите тела може да са без шайби, но е много по-малко вероятно тези кранове да протекат.

Шайбите за кранове са продукт с общо износване. Водопроводни работи като смяна на шайба трябва да се извършват на всеки 1-2 години. И ако вашите кранове са стари, замяната им с по-нови може да спести от сметката ви за вода!

смяна на шайба за кран в 12 лесни стъпки
Как да смените шайба за кран в 12 лесни стъпки 4

Да се ​​научите да сменяте шайба на кран за вода е фантастично, така че нека преминем през стъпките.

Стъпка 1. Вземете инструментите си

Имате ли набор от инструменти в бараката с няколко основни инструмента като гаечни ключове, клещи, плоска отвертка и парцал? Готови сте за работа!

Стъпка 2. Изключете подаването на вода

Каквото и да правите, не започвайте да се бъркате в тези тръби, докато не спрете водата в електрическата мрежа. Може да не е достатъчно да изключите изолационния вентил, който можете да намерите на тръбите под засегнатия басейн. Освен ако не искате голяма бъркотия, вероятно ще намерите водопровода с водомера отпред. Завъртете това, докато подаването на вода бъде успешно изключено.

Стъпка 3. Изпразнете тръбите

Но дори когато електрическата мрежа е изключена, пак трябва да отворите капещия кран, за да изпразните тръбите , които се захранват в него. Ако спре бързо, значи сте изключили електрическата мрежа и сте готови да гърмите. И ако работите с кран за вряща вода, ще трябва също да изключите подаването на системата за гореща вода. Вече можете да продължите да сменяте старата пералня, без да причинявате щети.

Стъпка 4. Отстранете бутона за кран

Свалете крана, за да имате достъп до тази счупена шайба за миене. Кранът може да има бутон отгоре, който държи дръжката – това може да е частта, която идентифицира „топлата“ или „студената“ вода. Ако е кръгъл или вграден, извадете го внимателно с отвертка. В противен случай може да ви трябва гаечен ключ.

Бъдете внимателни, когато премахвате това, за да предотвратите повреда на вашата мивка в кухнята или банята.

Стъпка 5. Отстранете дръжката

Свалете дръжката на крана. В зависимост от вида на крана, това ще бъде толкова просто, колкото плъзгане или завинтване, за да се разкрие вътрешната работа на крана, разположен отдолу. Има много видове кранове, които често се използват в домовете в Хасково. Шайбата може да е различна в зависимост от вашия кран.

Стъпка 6. Отстранете полата на крана

Ако видите метална пола или капак на крана, това също ще се отлепи. Тук може да имате нужда от клещите, защото някои водопроводчици ще са ги закрепили с уплътнител.

Стъпка 7. Свалете капака на крана

Развийте тялото на крана (или шапката), разкривайки пластмасовия или месинговия джъмпер вътре. За това ще ви трябва гаечен ключ или скоростен лост.

Какво представлява шайбата на кранa?
Как да смените шайба за кран в 12 лесни стъпки 5

Стъпка 8. Отстранете шайбата

Важно е да знаете, че вашият кран за по-модерни кранове обикновено има керамични патрони вместо гумени шайби. След като този клапан бъде премахнат, можете да премахнете досадната гумена шайба на крана. Някои клещи с удобен връх на иглата ще работят като чифт пинсети, ако са извън обсега. Ако това е типичен проблем с пералнята, може да видите разцепване.

Стъпка 9. Сменете шайбата

Сега имате тази износена шайба за миене на крана в горещите ви малки ръчички; време е да отидете до железарския магазин за нова шайба за кран. Ако джъмперният клапан изглежда неповреден, можете да се разминете само със смяна на счупената шайба. Но се уверете, че сте занесли и двете части в магазина за новата и подходяща резервна шайба .

Стъпка 10. Сглобете го отново

С новата шайба и мостовия клапан е време да върнете всичко заедно! Плъзнете новата шайба на място върху стеблото на крана с помощта на иглени клещи . Завийте капака на крана, затегнете го с гаечния ключ и след това сглобете останалата част от крана обратно в реда, обратен на начина, по който сте го разглобили.

Стъпка 11. Накарайте водата да тече

Когато се съберете отново, затворете крана напълно, преди да пуснете отново водата от мрежата. Проверете крана няколко пъти, когато електрическата мрежа е отново включена и проверете дали течът е напълно отстранен. Отворете крана за няколко минути, за да почистите всички нежелани остатъци.

Стъпка 12. Празнувайте бурно

Ако всичко е вървяло по план, сте сменили шайбите на крана и сте спрели теча от крана. Браво, все пак ти си доста сръчен водопроводчик „Направи си сам“!

Сега можете не само да смените шайбите на крана, но и сифона на мивката.

Нуждаете се от ВиК услуга?

Ако сте се опитали да смените шайба за миене на кран и не е минало гладко, не се уморявайте – помощта е на път.

vikhaskovo.com е абсолютен експерт в ремонтите и подмените на течащи кранове . Можем също така да помогнем с течащи душове, запушен канал за душ или кранове, които са шумни или трудни за отваряне или затваряне.

Ако вашите кранове за пране не са твърде повредени, ние можем да ги поправим, като сменим шайбите, почистим шпинделите, сменим патрона в смесителните кранове и извършим пълно обслужване. Въпреки това, всички твърде стари, ръждясали или повредени кранове трябва да бъдат заменени, което също можем да направим. Нашите експерти по кранове имат лесен достъп до различни популярни кранове за пране от всички видове и марки, така че можем да инсталираме каквото пожелаете.

4.7/5 - (41 votes)
8 replies
 1. Антонил says:

  Много полезна статия, благодаря за съветите!

 2. Драгана says:

  Много интересна и нагледна инструкция, ще я опитам! Благодаря!

 3. Гадьо says:

  Много добре обяснено! Благодаря за споделената информация!

 4. Митър says:

  Благодаря за стъпковото ръководство! Ще го изпробвам.

 5. Исус says:

  Благодаря ви за полезното ръководство! Ще го следвам внимателно.

 6. Мата says:

  Много полезно ръководство! Благодаря ви за ясните инструкции!

 7. Китодар says:

  Благодаря ви за ясните и подробни инструкции! Ще ги следвам и опитам този метод за смяна на шайбата на крана.

 8. Женина says:

  Безплатни консултации за смяна на шайба за кран в 12 лесни стъпки! Не мога да чакам да го опитам!

Comments are closed.